lunes, 16 de abril de 2018

ROMANIA MAI VISEAZA IN CONTINUARE SPRIJIN INTERNATIONAL CA SA SCAPE DE PSD

Imagini
Am primit o mustrare de la o persoana, pe reteau sociala, facebook. Postasem ceva, antepremergtor unui material de pe un site (portal). Si astfel, am dedus usurinta ca astfel de sentimente, vise, cum vreti, pot fi la fel de nocive ca si cele care bantuie peste unele canale mass-media toxice . Si misuna, tot astfel, prin societatea noastra, de la stanga la dreapta, de sus si pana jos, de prin Carpatii nostri milenari, pana la marea cea Mare si pana la bratele Dunarii, care tot in mare se varsa...
Eh...presedintele Macron - ca despre asta fu"cearta" intre noi, eu si celalat utilizator facebook - il lauda pe Johannis ca fusese amintit de catre omologul sau francez, iar faptul devine o stire imbucuratoare, un breaking news, chipurile, pentru o parte din natia noastra infierbantata, in timp ce presa franceza nici macar nu mentioneaza o astfel de banala afirmatie - dar mai ales pentru cei care o dau, un excelent moment de rating. Dar care, in fond, este o noua iluzie alimentata artificial printr-un material - sau mai multe - poate mai sunt pe aceasta tema? - publicistic.
 Recent, in istoria noastra de dupa alegerile din decembrie 2016, poporul roman, in speta, cei care condamna actuala "convietuire" politica, s-a mai scormonit de cateva ori, iluzionandu-ne ca si copiii de scoala generala,  urmatoarele sentimente si proiectede viitor, mai mult decat optimiste si imediate: prima data s-a intamplat atunci cand l-a invitat Trump pe Johannis, in SUA. "Gata, credeau unii, America va sari in ajutorul nostru, gata Dracneo, esti terminat!" sau altii... "pai, mai tata, iti dai seama, nu i-a chemat pe unguri, pe polonezi, pe cehi, pe altii, etc... pe noi, mai, deci... vezi, Johannis, totusi...!"  "Las ca scapam acusica de PSD si de toti baronii penali sau inculpati penal, America e de partea noastra"...
Nu ne vine sa radem, acum???!!! De ce?! De naivitatea noastra.... Ce sa faca, bre, Trump cu noi, atata timp cat el sustine  regimuri democratici, iar acestia, ALDE-PSD - cu sa fara absenta la vot - au castigat detasat, ca niciodata, dupa 1990, incoace. Deci, ce miracole au aparut de la vizita lui Johannis in SUA, de atunci si pana acum???!!! Spuneti, va rog???!!!
Apoi, ceva de data foarte recenta, am mai asteptat cu sufletul la gura o celebra - dar rusinoasa, acum - data: 6 martie, 2018. Credeam si eu, dar cu anumite rezerve, pentru ca ajusesem in Romania, intre timp, dupa amplitudinea mediatizarii acestui meeting, ca Dragnea va pleca capul mai rau ca si Ceausescu, ca PSD-ul se va grabi fortat de manifestatie, sa faca urgent alegeri anticipate, si ca, in sfarsit, Justitia nu va mai fi asaltata!!!
Iar  trebuie sa surad! Ba mai mult, a fost o bataie de joc, un adevarat fiasco la adresa democratiei, de fapt, nu au participat nici 1%  (daca nu ma insel in apreciere) din populatia cu drept de vot. Ma refer, desigur, nu la cei care au organizat si participat la manifestatie, ci la cei care se bateau in piept, cu toata lumea, se injurau pe retele, etc... Dar la capitolul participare... nici vis!
Mai vine o "alta bomba", de data recenta - ieri - si anume protagonistul este, de data aceasta, presedintele Macron, al Frantei. Il lauda domnia sa pe Johannis Klaus, iar site-urile traditionale anti-PSD, sar ca si arse sa le vada sfarsitul penalilor si inculpatilor, cat ai zice... "peste", dar si al partidelor din care fac parte!!! Cu scop aceasta stire care "imbraca" forma de breaking news??? Evident, al rating-ului, si numai al acestuia. Pentru ca nu cred ca un site ce se respecta, sa fie atat de naiv sa descopere "ad-hoc" un inceput al sfarsitului "pesedismului dragnesc" in Romania, tam-nisam dupa vorbele apreciative ale unui june presedinte, care, de altfel, a fost ridiculizat recent de catre agricultorii francezi!
N-as fi publicat acest material, poate, astazi, daca cineva nu ma categorisea  ca fiind rupt de realitate, si ca Macron este o intruchipare a Uniunii Europene, o similitudine, cum spunea domnul ce ma apostrofase pe pagina mea de facebook, de parca impricinatul ar fi fost recent ajuns dintr-un lung si larg turneu  prin toate statele membre ale Tratatului - cu escala de cate sase luni - in fiecare stat membru!
In final, cam atat, si o intrebare: cat ne vom mai iluziona, cata vreme vom mai cersi sprijin de pe la alte state si alti presedinti, pentru gafele noastre electorale? Cata vreme vom crea adevarate scenarii SF, in privinta viitorului nostru, mai apropiat sau mai indepartat, de care ar fi invidioasi si celebrii Borges sau Kafka???!!!
Ce-ar fi, in schimb, sa aruncam o privire si prin istoria neamului romanesc, de dupa 1859 incoace, macar, sau, de ce nu, chiar de dupa 1989, si sa analizam profilul psihologic al valahului de rand dar si al "vladicai", descrisi cu "lux de amanunte" de Caragiale,  si alti cronicari sau scriitori ai vremurilor.

                                                           Calin Daniel Cruceru

No hay comentarios:

Publicar un comentario